Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τρίημερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στα Μετέωρα



Το Μεγάλο Μετέωρο όπως φαίνεται από την Μονή του Ρουσάνου- φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα.

Την εκκλησίαν αγαπώ- τα εξαπτέρυγά της,
τ’ασήμια των σκευών, τα κηροπήγεια της,
τα φώτα, τες εικόνες της, τον αμβωνά της.

Εκεί σαν μπω, μες σ’ακκλησία των Γραικών
με των θυμιαμάτων της τες ευωδιές,
μες τες λειτουριγικές φωνές και συμφωνίες,
τες μεγαλοπρεπείς των ιερέων παρουσίες 
και κάθε κινήσεως τον σοβορό ρυθμό-
λαμπρότατοι μες στων αμφιών τον στολισμό-
ο νους μου πηαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,
στον ενδοξό μας Βυζαντινισμό
                                                                                 Κ. Π. Καβάφης 


Στo πλαίσιo  υλοποίησης των δύο πολιτιστικών  προγραμμάτων   με θέμα "Ιχνηλατώντας την Βυζαντινή και Αναγεννησιακή ζωγραφική τέχνη" πραγματοποιήσαμε τριήμερη εκπαιδευτική  επίσκεψη στα Μετέωρα.  Σκοπός μας ήταν η επιτόπια μελέτη  των αρχών της Βυζαντινής εικονογραφίας και η παρατήρηση της τεχνικής του Θεοφάνη Στρελίτζα, θέματα τα οποία σε θεωρητικό επίπεδο διδακτήκαμε στο σχολείο.
Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου φτάσαμε στην Καλαμπάκα όπου διανυκτερεύσαμε. Η επόμενη μέρα,  Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ήταν η μέρα της επίσκεψής μας στα μοναστήρια των Μετεώρων.
 Η πρώτη μας στάση έγινε στη Μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Τις τοιχογραφίες στην συγκεκριμένη Μονή τις έχει κάνει ο Θεοφάνης Στερλίτζας ή Θεοφάνης ο Κρης και ανήκουν στην Κρητική σχολή αγιογραφίας. 
Εκεί πραγματοποιήθηκε μια δίωρη ξενάγηση-διδασκαλία από τον κκ. Κυριακουλόπουλο ο οποίος μας παρουσίασε σε  επιτόπια αυτοψία: 1) τις αρχές και τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη Βυζαντινή αγιογραφία 2)  το  μοναδικό εικονογραφικό έργο του Θεοφάνη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τεχνικής του. 3) αισθητικό υπομνηματισμό  ορισμένων εικόνων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε το βαθύτερο σκοπό που εξυπηρετεί η Ορθόδοξη εικονογραφική τέχνη.
 Η ξενάγηση συνεχίστηκε  στη Μονή του Βαρλαάμ, όπου γνωρίσαμε τις τοιχογραφίες του Φράγκου Κατελάνου, στη Μονή του Ρουσάνου και τέλος στο Μεγάλο Μετέωρο, το μεγαλύτερο μοναστήρι των Μετεώρων, με το μοναδικό μουσείο στο οποίο βρίσκονται μεταξύ άλλων  σπάνια χειρόγραφα.
 Παρότι η ανάβαση και η κατάβαση στους πελώριους πέτρινους βράχους ήταν κοπιαστική , η ιδιαιτερότητα  του  τοπίου,  η μαγευτική θέα, η σημαντικότητα των μονών  και η μοναδικότητα των τοιχογραφιών όλων των ιερών μονών μας αποζημίωσαν και μας  έκαναν να ξεχάσουμε εντελώς την κούρασή μας.  
Την Κυριακή 3 Φεβρουρίου κατευθυνθήκαμε προς την Λίμνη Πλαστήρα, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας. Περιηγηθήκαμε γύρω από αυτή και περάσαμε περπατώντας  το φράγμα της λίμνης. Τελευταία στάση του ταξιδιού μας ήταν το γραφικό χωριό του Μετσόβου στο οποίο απολαύσαμε την παραδοσιακή του κουζίνα  και μετά πήραμε το δρόμο της επιστροφής. 


Η Λίμνη Πλαστήρα - φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα
     Ο  καθαρός αέρας, τα μαγευτικό τοπίο που μας συνεπήρε, η γαλήνη και η ηρεμία της περιοχής του μοναστηριακού συμπλέγματος των Μετεώρων, το δέος και ο θαυμασμός που μας προκάλεσαν οι πανέμορφες επιβλητικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό των ναών,η ευγενική υποδοχή και φιλοξενία των μοναχών,  η εξαιρετική ξενάγηση, η άρτια οργάνωση του ταξιδιού, καθώς και η ευχάριστη παρέα, μας άφησε γλυκά συναισθήματα και πολλές - πολλές ωραίες αναμνήσεις. 

Το Μεγάλο Μετέωρο - φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα

Συντονιστής της εκδρομής ήταν ο κκ. Κυριακουλόπουλος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος των προγραμμάτων. Πέρα από τον κκ. Κυριακουλόπουλο, συνοδοί της εκδρομής ήταν οι καθηγήτριες, κκ.Δημητροπούλου, κκ. Καραντώνη και κκ. Λεούση. 

Aκολουθεί ένα βίντεο με φωτογραφικό υλικό από την εκδρομή μας: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου